1. Нэр |
ЖИШСЭН ДУНДАЖ НЭГ ХҮНИЙ ХҮНСНЭЭС АВЧ БУЙ БОДИТ ИЛЧЛЭГ ШИМ ТЭЖЭЭЛ - СЭРҮҮНИЙ УЛИРАЛД
|
NATIONAL AVERAGE FOR DAILY DIETARY CALORIES INTAKE FOR STANDARD PERSON DURING COLD SEASONS IN RURAL AND URBAN AREAS
|
2. Салбар |
Хүнсний аюулгүй байдал
|
Food security
|
3. Дэд салбар |
|
|
4. Тодорхойлолт
|
Хоол хүнс нь үндсэн шимт бодис, аминдэм, эрдэс бодис болон бичил тэжээлийн бодисуудаас бүрдэнэ. Үндсэн шимт бодис гэдэгт уураг, тос, нүүрс ус хамаарна.
|
Methodology to estimate intake of dietery energy and nutrients. Food provides macronutrients, vitamins, minerals and micronutrients to human. Macronutrients are protein, fat and carbohydrates.
|
5. Аргачлал, арга зүйн нэр |
ХҮНСНИЙ АЮУЛГҮЙ БАЙДЛЫН СТАТИСТИКИЙН ҮЗҮҮЛЭЛТИЙГ ТООЦОХ АРГАЧЛАЛ ( ҮСХ-ны даргын 2015 оны 1 дүгээр сарын 30-ны өдрийн А/12 тоот тушаалын I хавсралт )
|
Methodology for Indicators of Food Safety Statistics (Appendix to order ?A/12 of Chairperson of NSO on January 30, 2015)
|
6. Тооцох аргачлал |
Хүнснээс авах илчлэг, шим тэжээлийг килокалороор (ккал) хэмжинэ.
Нүүрс ус нь цагаан будаа, гоймон, талх зэрэг үр тарианы гаралтай бүтээгдэхүүнд илүү агуулагддаг бөгөөд 1 граммд ногдох илчлэгийн хэмжээ нь 4 ккал байна.
Тос нь мал, амьтны гаралтай бүтээгдэхүүн болон хүнсний ногоо, самар, загас, наранцэцэг, хулуу зэрэг бүтээгдэхүүнд агуулагддаг бөгөөд 1 граммд ногдох илчлэгийн хэмжээ нь 9 ккал байна.
Уураг нь мах, дүүпүү, шар буурцаг, өндөг, үр тариа, цагаан идээ, сүү, бяслаг зэрэг бүтээгдэхүүнд агуулагдах бөгөөд 1 граммд ногдох илчлэгийн хэмжээ нь 4 ккал байна.
Хүнснээс авсан илчлэг, шим тэжээлийг сэрүүн, зуны улирлаар тодорхойлоход Эрүүл мэндийн сайдын тушаалаар батлагдсан нормыг ашиглана
|
Calories (kcal) is a unit that is used to measure energy and nutrients.
Carbohydrates are found largely in grain products including rice, pasta, bread. Carbohydrate provides 4 calories per gram.
Fat is mainly found in livestock products, vegetables, nuts, fishery products, sunflower, and pumpkin. Fat provides 9 kcal per gram.
Protein is found in meat, tofu, soybean, egg, cereals, dairy products, milk, and cheese. Protein provides 4 kcal per gram.
Following norms that are approved by Minister of Health are used to measure energy and nutrients in cold and summer seasons.
|
7. Тооцож эхэлсэн хугацаа |
2015/03/25
|
|
8. Үзүүлэлтийг тооцох давтамж
|
Жил
|
Annual
|
9. Хэмжих нэгж
|
Бусад (бичих)
|
Other (please specify)
|
10. Эх үүсвэр
|
Өрхийн нийгэм эдийн засгийн судалгаа
|
Household Socio-economic survey
|
11. Хэл
|
MGL, ENG
|
12. Боловсруулсан мэргэжилтэн
|
Э.Мягмарханд
|
13. Хамгийн сүүлд өөрчлөгдсөн огноо |
2019/03/25
|
|
14. Үзүүлэлт татах холбоос
|
https://www.1212.mn/tables.aspx?TBL_ID=DT_NSO_1003_003V1
|